NORMALFLORAN I KROPPEN.
Alla bakterier är inte skadliga för oss
t.ex. bakterierna i våran normalflora är ofarliga och nödvändiga för
våran existens. det är bevisat att ju mer bakterier man har i
normalfloran som nyfödd så är risken för att barnet skall utveckla någon
allergi när den blir äldre. normalfloran finns i bl.a. svalget och
örontrumpetsmynningen.
vad är det då som normalfloran gör?
-skyddar mot andra och elakare bakterier
-stimulerar immunförsvaret.
- hjälper till med nedbrytningen och upptagningen av födan.
- normalfloran skyddar även mot inflamatoriska tarmsjukdomar m.m. Om
normalfloran är på fel ställe så kan det orsaka sjukdomar i urinröret
och kan orsaka blod förgiftning.
Streptokocker
De behöver fukt och näringsrik miljö, de trivs på kroppen speciellt. De orsakar 90 % infektion i kroppen efter som den äter upp muskelvävnad och de kallas för köttätandebakterier eller mördarbakterien. Den orsakar angina och halsblödning, scharlakansfeber, rosfeber och sepsis som är blodförgiftning. Det finns en annan bakterie som heter Pneumokocker med det latinska namnet är (s.pneumoniae) som ät vanligt bland barn mest, den orsakar bl.a. lunginflammation och den är hos barn i näsan.
Grupp A-streptokocker (Streptococcus pyogenes)
Den är en av de vanligaste humanpatogenerna (orsakar sjukdomar och infekterar kroppen). Streptokocker kan orsaka infektioner på huden och i de övre luftvägarna samt så kan de orsaka mjukvävnadsinfektioner.
Det finns 40 olika arter av streptokocker och de brukar delas in i olika undergrupper beroende på bakteriens egenskaper. De är en del av den normalfloran i människans övre luftvägarnas slemhinnor.
Streptokockerna kan effektivt etablera sig i människans kropp och via mjukvävnaderna ta sig in och orsaka farliga infektioner. De kan bilda syror och proteiner som kan fästa sig som lim på människans slemhinnor och kan därmed kolonisera sig på platsen.
Streptokockerna kan i värsta fall leda till sjukdomar som kallas Nekrotiserande fasciit och Toxiskt chocksyndrom.
Nekrotiserande fasciit är sjukdomen där streptokocken "förstör köttet" och behandlas med kirurgiskt akut ingrepp och antibiotikabehandling. Toxiskt chocksyndrom är som vilken streptokockinfektion som helst och infektionsstället måste upptäckas omedelbart och bör behandlas med antibiotika och personen måste få intensivvård.
Stafylokocker ( tillhör de runda bakterierna)
- De har en tendens att lagra sig i druvklaseliknande hopar.
- De växer ofta med pigmenterade gula eller vita kolonier.
- Stafylokocker finns av många olika slag men av de, så är tre sjukdomsframkallande.
De som är sjukdomsframkallande är:
- Staphylococcus saprophyticus ( kan orsaka urinvägsinfektion)
- Staphylococcus epidermidis (kan orsaka infektioner hos personer som fått proteser inopererade)
- Staphylococcus aureus ( den gula stafylokocken)
Den gula stafylokocken finns hos 50% av människorna, den sitter i näsans yttre del. Risken för infektion ökar till exempel då man får ett sår på huden, ett operationssår eller en allvarlig kroppssjukdom. Infektion med den gula stafylokocken, kan förorsaka alltifrån små hudinfektioner till mycket allvarliga, ibland livshotande, infektioner som– infektion i blodet.
Stafylokocken kan också ge matförgiftning, om maten är dåligt tillagad eller dåligt förvarad.
Stafylokockinfektioner behandlas med antibiotika, särskilda stafylokockpenicilliner.
E-colibakterier
E-colibakterier hittades på en patient år 1885 och isolerades. Det finns fyra olika sorters colibakterier ( ETEC, EPEC, EIEC, EHEC).
E-colibakterier smittas genom sanitära förhållanden och brist på vatten.
Symtomerna är knip smärtor, illamående, kräkningar och lätt feber kan också förekomma. Behandling görs genom salt och vätske ersättning.
Infektionen är som regel självläkande och patienten brukar tillfriskna efter 3-4 dagar.
Man brukar vanligtvis prata om "turist diarré"
E-coli bakterier finns i människans normala tarmflora
Bakterien Salmonella
Salmonellan är en allmänfarlig sjukdom
och är vanlig i hela världen. Det finns nästan 2000 olika salmonella
bakterier i världen varav ca 20 i Norden. Salmonellan kan överföras
mellan djur och människa och det sker oftast via något vi ätit.
Salmonella enteritidis som är från ägg och kyckling är ett särskilt
strot problem i flere europeiska länder förutom i Norge, Sverige och
Finland.
Salmonella bakterien är vanlig hos många
olika djurslag som nötkreatur, hönsfåglar, vilda fåglar och
sällskapsdjur. Den kan spridas genom kontakt med infekterade djur t.ex.
reptiler. Mellan människor via avföringen. Men vanligast genom
kontaminerade livsmedel. Salmonella bakterierna kan växa till i flera
livsmedel och vid en hög infektionsdos, ca 100 000 bakterier, kan man få
symtomer av sjukdomen. I feta livsmedel är infektionsdosen lägre som i
ost och choklad.
Då man blivit smittad av salmonella
bakterien tar det mellan 1-3 dagar tills sjukdomen bryter ut. Normalt
kan man sprida bakterien ännu efter 4-6 veckor i några fall kan de vara
kvar från månder till år. Symtomer då man insjuknat av salmonella är
buksmärtor, feber, diarréer och ibland att man spyr. Det kan även
förekomma komplikationer med ledinflammationer.
För att ta reda på om man blivit smittad
tas vanligen ett avföringsprov men även blodprov eller urinprov. Det
behandlas sällan med antibiotika för det kan förlänga bärarskapet av
bakterierna, antibiotika används endast i svåra fall.
För att förebygga spridning och
kontamination av salmonella bakterier gäller att ha en allmänt god
hygien och god hand hygien. I livsmedelsindustrin och alla ställen där
man behandlar och jobbar med livsmedel finns strikta regler som måster
följas för att säkerställa att livsmedlen är bra. Sjukdomen är
smittspårningspliktig det vill säga man skall kunna spåra varifrån
livsmedlet kommit och sjukdomsfall måste anmälas till miljökontor,
smittskyddsläkare eller dylikt i kommunen.
![]() |
Salmonella bakterien |
![]() |
Symtomer vid salmonella. Feber, kräkningar, diarrée och ont i magen. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar